TIPS & RÅD

Kvalité, Service och Miljö

Att köpa en gravsten är ganska lätt men att välja en rätt och värdig sten som mindre påverkan på miljön är ganska svårt. Eftersom idag är vanligt att stenar importeras från olika länder t.ex. Kina, Indien, Kanada etc.

Ett grundläggande råd från oss är att man inte ska handla alltför snabbt. En gravsten ska stå på sin plats i minst 30 år. Eftersom Sverige har ett unikt klimat så innebär det ofta att stenar från andra del av världen inte passar. Därför ska man inte ha för bråttom utan noga tänk igenom vilken sorts sten som skulle passa bäst.

Ta gärna en promenad med era anhöriga till kyrkogården. Där kan ni få idéer och inspiration till stenutformning, färger och motiv. I ett hörn på de flesta begravningsplatser eller kyrkogårdar finns en mängd värdefulla gravstenar som inte längre brukas. Sådana stenar kan avidentifieras, omslipas, omgraveras och bli en ny sten. På så sätt kan ni skaffa en väldigt vacker och unik gravsten och ofta behöver man bara betala för själva bearbetningen. Vanligtvis skickas sådana stenar till kross. Eftersom det blir alltmer vanligt att gravplatser används igen varför skulle man inte också använda stenen igen. Det finns många gångar även ett stort kulturhistoriskt värde i befintliga stenar och gamla stenar borde gärna bli kvar i den ursprungliga miljön.

En sådan sten hittar antingen ni själva på begravningsplatser, kyrkogårdar eller kom med ett förslag så ordnar vi åt er. När ni har valt en begagnad gravsten så kontaktar ni oss och vi sätter oss tillsammans för att bestämma hur stenen ska se ut som minne efter er anhörige. Därefter tar vi hand om allt som behöver göras. En gammal gravsten som används igen bidrar på olika sätt, det går åt betydligt mindre energi än för en ny sten eller för en importerad sten.

Genom att handla hos oss får du en mycket bra kvalitetsprodukter och du spara även pengar och tider.

Att vårda gravstenar!
Några vanliga misstag bör man undvika för att hålla gravstenar vackre och långlivsdce.

  1. Undvik tvättning av gravstenar vid olämpligt väder, då finns stor risk för “frostsprängning” och rost mm.
  2. Använd gärna blomkruka när du vill ha blommor nära stenen, då undviker du blötning eller växtnäring i den.
  3. Använd lämplig borste när du tvättar en slipad stenen, då undviker du små skador på den
Bild över en kyrkogård kvällstid. Det lyser i lyktor vid varje sten
Bild över en kyrkogård kvällstid. Det lyser i lyktor vid varje sten